Museumboerderij
Snow

Museumboerderij


Bij een bezoek aan de tentoonstelling “Boeren op de Hondsrug” in de pas gebouwde expositieruimte hoeft het niet te blijven. De oude boerderij ernaast, stammend uit 1681 en bekend als “De Nabershof”, is eveneens als museumruimte ingericht. Op De Deel zijn twee exposities ingericht: “Boeren op het Noordeind” en ”Boeren op de Nabershof”. De bezoeker maakt een reis door de tijd in het oude Emmen.

“Boeren op het Noordeind” richt zich op het gebied waar “Empne” in de Middeleeuwen uitgroeit tot het boerendorp Emmen. U ziet een overzicht van  boerderijen, eigenaren en bewoners dat vrijwel compleet is. Met de aanleg van de Hondsrugweg in de zestiger jaren van de vorige eeuw blijft van het oude, karakteristieke boerendorp Emmen niet veel over. De vele historische foto´s zijn stille getuigen van vroeger. Heel bijzonder is een deelexpositie die de bezoeker getuige laat zijn van een waargebeurde en zeer trieste familiegebeurtenis op het Noordeind rond het jaar 1902.

“Boeren op de Nabershof”  wijst niet alleen op de geschiedenis van de oudste boerderij in Emmen maar vertelt ook iets over één van haar meest markante bewoners, Koos Naber. Hij is een levensgenieter, kunstenaar en dierenliefhebber. Nog steeds staat hij bekend als de Emmenaar die de zingende zaag bespeelt en uit kienstobben prachtige, houten beelden creëert. Net als bewegend beeldmateriaal uit het begin van de zestiger jaren zijn een paar overgebleven objecten uit zijn nalatenschap hier te zien.

Het karakter van de oudste boerderij van Emmen is zowel binnen als buiten behouden gebleven. Het unieke Langgraf, de eeuwenoude essen liggen binnen loopafstand van de museumboerderij.

team
Top